Sejak Instagram Stories diperkenalkan pada Ogos 2016 ia mula menjadi tarikkan ramai dimana ia membolehkan pengguna merakam aktiviti harian dengan mudah dan akan hilang dalam masa 24 Jam.

Banyak kemudahan yang diberikan oleh Instagram selain merakam ia boleh membuat Live dan banyak lagi, tetapi ramai pengguna melaporkan Insta Stories mereka dirakam/screenshot tanpa kebenaran dan lagi membimbangkan video tersebut disebarkan dengan tujuan yang tidak baik.

Dalam satu kenyataan, Instagram berkata “we are always testing ways to improve the experience on Instagram and make it easier to share any moment with the people who matter to you.”  Dimana ia membuatkan pengalaman di Instagram lebih menarik

Ujian yang dilakukan akan memberi amaran kepada pemilik akaun dimana Insta Stories mereka dirakam/screenshot oleh pengguna lain. Ujian ini melibatkan sesetengah pengguna Instagram sahaja buat masa ini, ia memberi ‘Notification’ pada skrin apabila seseorang merakam/screenshot stories dan pemilik akaun boleh mengesan siapa yang berbuat demikian.

 

Buat masa ini Instagram tidak mengeluarkan sebarang kenyataan bila ia dilancarkan ataupun tidak. Jika ciri-ciri ini ditambah adakah anda rasa Insta Stories anda lebih selamat ?.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here