More
  TeknologiWebAnda Perlu Tahu Apa Itu SSL (HTTPS) Supaya Data Maklumat Anda Disulitkan

  Anda Perlu Tahu Apa Itu SSL (HTTPS) Supaya Data Maklumat Anda Disulitkan

  Hari ini Daniel diberi kebenaran untuk update apa itu SSL (HTTPS). SSL bermaksud Secure Sockets Layer untuk singkatan HTTPS. Anda tahu apa fungsinya ?. Perlu ke bila melakukan online banking, membeli dilaman web e-commerce ?. Ya, ianya amat penting kerana SSL ini akan menyulitkan segala data yang anda hantar kepada sesuatu laman web sebagai contoh saya ambil Haqem.my.

  Seperti gambar yang anda lihat diatas adalah data maklumat yang anda masuk dilaman web tertentu yang mempunyai sijil SSL. Semasa menekan ‘hantar’ data maklumat anda akan sampai kepada webmaster haqem.my dengan selamat dan sulit. Jika ada penggodam yang ingin cuba memintas data maklumat anda iaitu, mereka tidak akan dapat data anda dengan betul seperti “f7#E+r” semasa data dihantar.

  Sama juga seperti nombor kad kredit, nama, alamat, password yang anda masukkan dilaman web Bank, e-commerce, dan sebagainya, semasa melakukan pembayaran atau online banking konsepnya adalah sama.

  Jika anda buat online banking atau online shopping tanpa SSL (HTTPS) data maklumat anda tidak sulit dan terdedah kepada sebarang pencerobahan oleh penggodam seperti gambar diatas. Mungkin maklumat anda digunakan oleh penggodam adalah diluar kawalan dan akan menyusahkan diri anda sendiri.

  Semoga maklumat ringkas ini berguna untuk anda, kepada programmer/blogger yang ingin memasang SSL pada blog anda, insya’allah next kalau ada peluang update Daniel akan update.

  Artikel Terkini

  Apa kata anda?

  Medan komen tidak boleh kosong!
  Medan nama diperlukan