More
  SemasaBuat Video TikTok dan Masakkan Perlu Ada Lesen Kebenaran FINAS

  Buat Video TikTok dan Masakkan Perlu Ada Lesen Kebenaran FINAS

  Dikemaskini: Pengguna media sosial tidak perlu memohon lesen FINAS untuk membuat video TikTok, video masakkan, dan sebagainya.

  Semua penerbit video perlu mempunyai Lesen Pengeluaran Filem dan Surat Perakuan Penggambaran (SPP) walaupun hanya disiarkan di media sosial ia selaras dengan Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia 1981 atau Akta 244.

  Menurut Datuk Saifuddin Abdullah Menteri Komunikasi dan Multimedia pihak FINAS akan mengeluarkan tiga jenis lesen kepada industri perfileman iaitu lesen pengeluaran filem dan video, lesen pengedaran filem dan video dan lesen pemameran filem dan video.

  Rata-rata netizen di media sosial kurang bersetuju dengan kenyataan yang dicadangkan Menteri Komunikasi dan Multimedia ini. Malah, ada segelintir mempersoalkan mengenai rakaman video seperti di aplikasi TikTok dan masakkan yang perlu mendapatkan lesen kebenaran daripada Finas?

  Bagaimana dengan pelajar jurusan New Media?

  Yang sedia ada pun suam-suam kuku!

  Mereka juga menganggap pembikinan video di media sosial adalah hak kebebasan masing-masing tanpa perlu terikat dengan permohonan lesen penggambaran

  Artikel Terkini

  Apa kata anda?

  Medan komen tidak boleh kosong!
  Medan nama diperlukan