Bank Negara Nafi Laporan Isu “Penyeluk Saku Digital” Adalah Tidak Benar

  0
  1388

  Isu kad ATM baru yang mempunyai fungsi pay Wave nampaknya kini hangat diperkatakan, ada yang menyatakan kad berkenaan adalah tidak selamat di mana mereka yang mempunyai niat tidak baik dapat mencuri duit yang ada dalam bank kita tanpa kita sedari.

  Ramai mereka diluar sana menyatakan amat risau dengan perkara ini, ada yang sehingga mahu mematikan fungsi Pay Wave yang ada pada kad mereka.

  Betulkah orang berbaring boleh mencuri duit kita hanya dengan menggunakan aplikasi telefon? Ini penjelasan daripada pihak Bank Negara Malaysia ini kepada di mana kata mereka kad pay wave merupakan instrumen pembayaran yang amat selamat.

  Kad tanpa sentuhan dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan seperti cip pada kad yang menjana kod dinamik bagi setiap transaksi. Bagi transaksi dalam talian, pemegang kad dikehendaki memasukkan kod pengesahan urus niaga (Kod Transaksi Kebenaran, TAC) yang dihantar kepada telefon mudah alih mereka.

  Bank negara menambah mengatakan maklumat penting pada kad tidak boleh diambil dengan cara “electronic pick-pocketing”, selain keselamatan ciri-ciri yang terdapat padanya tidak membolehkan kad diklon atau digunakan oleh individu tertentu untuk transaksi.

  Pemegang kad dinasihati untuk melindungi kad PIN menukarkan dan kerap. Bank Negara menasihatkan untuk melaporkan kepada bank dengan segera jika kad anda dicuri atau hilang, atau sekiranya anda terdedah pin kepada pihak ketiga atau menyedari sekiranya terdapat transaksi yang tidak dibenarkan.

  Apa kata anda?

  Medan komen tidak boleh kosong!
  Medan nama diperlukan